بر اساس دستورات طب سنتی ایرانی توجه به شش نکته اصلی برای حفظ سلامتی ضروری است، آب و هوای محل زندگی، خوردنی و آشامیدنی ها، خواب و بیداری، حرکت و سکون، حالات روحی و روانی، احتباس و استفراغ یعنی آنچه باید از بدن دفع شود، همگی مواردی است که رعایت آنها سلامت افراد را تضمین می کند. به طوری که فرد در هر دو حالت سلامتی و بیماری باید تمام این موارد را مد نظر قرار دهد و بیماران دیابتی نیز از آن مستثنی نیستند.
قطعا زندگی در مکان هایی با آب و هوای سالم از ابتلای فرد به بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند؛ اما از آنجا که این امر در حال حاضر برای همه افراد ممکن نیست لذا دقت در موارد دیگر یاد شده به منظور حفظ سلامتی اهمیت می یابد. از این میان می توان به خواب خوب که از ساعت 9-10شب تا حداقل 2-3 صبح است اشاره کرد چرا که هم از دیدگاه طب ایرانی و هم از منظر طب نوین خواب در این زمان باعث رفع فشار وارده بر کبد و تنظیم تمام دستگاه ها و هورمون های بدن از جمله هورمونهای تنطیم کننده قند می شود در حالیکه خواب در هیچ زمان دیگری این تاثیر را نخواهد داشت. باید توجه داشت رعایت این اصل اساسی به ویژه برای بیماران دیابتی به ویژه در مراحل ابتدایی بسیار کمک کننده است.
حرکات ورزشی متعادل موجب دفع مواد زاید بدن می شود
ورزش از مهمترین اصول سلامت به ویژه در مبتلایان به دیابت است ورزش باید در حدی باشد که موجب سرخ شدن اندک پوست بدن و تعریق ملایم شده و در فرد احساس ضعف و خستگی ایجاد نکند. به ویژه در بیماران دیابتی که دارو مصرف می کنند فعالیت شدید منجر به افت زیاد قند شده که گاهی عارضه های خطرناکی نیز به دنبال دارد، در حالی که ورزش کردن به صورت متعادل برای این نوع بیماران جهت دفع مواد زاید بدن بسیار ضروری است.
این افراد باید به شدت مراقب حالات روحی خود باشند چرا که در بسیاری موارد به دنبال استرس و عصبانیت تنظیم قند در بدن این افراد مختل می شود و اصولا در پاره ای موارد شروع دیابت به دنبال یک شوک عصبی و یا استرس ناگهانی ایجاد می شود که به اصطلاح دیابت عصبی گفته می شود لذا بیماران دیابتی باید تا حد امکان با انجام تمرین های تنفسی و ذهنی خود را آرام نگاه داشته و آرامش خود را حفظ کنند و تحت نظر پزشک از گیاهان دارویی آرام بخش مثل بهارنارنج، بادرنجبویه، بیدمشک و دارچین بهره مند شوند.
ممکن است بدن بیماران دیابتی نیاز به پاکسازی های خاصی داشته باشد؛ در موارد ساده می توان این پیرایش را با رژیم های غذایی همچون آش های طبی چون آش آلو، آش آبغوره و آش تمرهندی انجام داد اما در برخی موارد برای انجام این کار به داروهای قوی نیاز است که حتما باید تحت نظر متخصص طب سنتی انجام شود. نکته بسیار مهم در این میان داشتن دفع مناسب و کامل، حداقل یک تا دو بار در روز است.
از مصرف مواد غذایی بسیار گرم و بسیار سرد پرهیز شود
مصرف خوردنی ها و آشامیدنی ها باید با مزاج بدن متناسب باشد. دو عضو بسیار مهم که در دیابت مورد بسیار مورد توجه هستند کبد و کلیه ها است و افراد با توجه به مزاج بدن و این اعضا باید از خوردن مواد بسیار گرم یا بسیار سرد پرهیز کنند. این اشخاص می توانند در صورت لزوم تحت نظر پزشک متخصص در جهت تقویت و رفع انسدادهای این دو عضو از دارو استفاده کنند.
افراد مبتلا به دیابت باید از برقراری رابطه جنسی به مقدار زیاد و در حالت پری شکم که منجر به ضعف کلیه ها می شود بپرهیزند. مصرف میوه هایی همچون سیب، گلابی، توت، تمرهندی تازه، شاتوت و به مقدار کمتر زردآلو و آلو را فراموش نکنند. به طوری که استفاده از این مواد مغذی در میان وعده ها می تواند در تنظیم قند خون آنها موثر باشد.
نوشیدن دم نوش های گزنه یا شنبلیله همچنین استفاده از خیسانده خاکشیر، اسفرزه و تخم خرفه به عنوان نوشیدنی خنک می تواند کمک کننده باشد، همچنین از آبغوره و آب انار به ویژه در بیماری های با سوءمزاج گرم استفاده می شود؛ گیاهان دارویی دیگری نیز برای کاهش قند خون وجود دارند مثل کلپوره یا هندوانه ابوجهل اما معمولا به صورت داروی ترکیبی بوده و باید تحت نظر متخصص طب سنتی مصرف شوند، همچنین ترکیبی از گیاه قره قاط با گلاب نیز برای این منظور کمک کننده است.
مصرف مقدار کم و معتدل عسل به شرط آنکه کاملا طبیعی و حاوی حداقل ساکارز ممکن باشد، معمولا قند خون را افزایش نداده و حتی منجر به تنظیم آن نیز می شود اما به هر حال بهتر است مصرف آن نیز با کنترل قند همراه باشد. افراد مبتلا به دیابت باید توجه داشته باشند در تولید اکثر مواد خوراکی تولید کارخانه ها که با عنوان بدون قند یا رژیمی معرفی می شوند از شیرین کننده هایی استفاده می شود که می تواند عوارض خطرناک دیگری را برای این اشخاص بوجود آورد.
استفاده از روش زالودرمانی در ترمیم زخم پای بیماران دیابتی تحت نظر متخصص
در رابطه با زخم پای این افراد می توان پس از انجام پاکسازی های اولیه و تحت نظر متخصص از شیوه زالو درمانی استفاده کرد.
به هیچ وجه به بیماران مبتلا به دیابت توصیه نمی شود که ناگهان داروهای شیمیایی خود را قطع کرده و تنها از داروهای گیاهی استفاده کنند؛ بلکه با رعایت دستورات و تحت نظر پزشک طب ایرانی و متخصص طب نوین به تدریج و با کنترل قند خون میزان داروهای شیمیایی مصرفی کم شود.
قطعا اگر مراجعه به پزشکان متخصص طب سنتی در مراحل اولیه و قبل از وابستگی شدید به داروهای شیمیایی انجام شود، امکان درمان و یا کنترل بیماری بسیار بیشتر خواهد بود.